Wednesday 26 September 2012

Ayam Percik




Bahan-bahan
1 ekor ayam saiz sederhana ( di potong dan dibersihkan )
2 biji bawang besar (dikisar)
4 ulas bawang putih (dikisar)
1  inci halia (dikisar)
1 inci  kunyit hidup ( dikisar )
1 sudu teh jintan manis ( dikisar )
1 sudu teh jintan putih ( dikisar )
1 sudu makan ketumbar ( dikisar )
2 batang serai (dikisar)
2 sudu besar cili kisar
Santan
1 keping asam gelugur
Garam dan gula secukup rasa
air secukupnya untuk kuah
Minyak masak untuk menumis

Cara Penyediaan
-Satukan bawang besar, bawang putih, halia, kunyit, serai, jintanmanis, jintan putih, biji ketumbar, buah keras dan cili kisar dalam blender kemudian kisar bahan2 hingga hancur.
-Tumis bahan kisar tadi hingga pecah minyak, kemudian masukkan santan dan air.
-Masak dan kacau hingga kuah mendidih.
-Masukkan sedikit garam, asam gelugur dan gula. Sesuaikan rasanya.
-Masukkan ayam yang telah dipotong2 dan dibersihkan tadi kedalam kuah dan masaklah hingga ayam 3/4 masak.
-Setelah ayam 3/4 masak  keluarkan ayam tadi  dan ketepikan.
-Sementara itu, kuah ayam tadi dimasak hingga pekat dan diangkat.
-Susun ayam tadi di dalam tray, lumurkan dengan kuah tadi dan bakar /masukkan ke dalam oven selama 20 – 25 minit.
Balik2kan ayam tadi dan lumur sekali lagi dengan kuah dan bakar selama 20 – 25 minit lagi….
-Angkat dan sedia utk dihidangkan.


No comments:

Post a Comment