Wednesday, 19 September 2012

Ikan Sardin/Selayang Masak Kicap




Resipi paling senang and ringkas.Selalunya balik kerja malas nak fikir menu apa nak masak.Tambahan lagi masa suntuk coz sampai umah dah kul 6.30 ptg.Sementara tunggu ikan dlm peti ais dah x beku..kita siapkan bahan2 dulu..
Bahan-bahan
-Setangah bawang besar (dihiris/dimayang)
-3 biji Bawang merah (kecil)
-2 biji Bawang Putih (dihiris)
-1 besar ibu jari Halia (dihiris halus2)
-Lada Kecik/Lada besar dihiris (Kalau kuat pedas guna lada besar)

Cara-Cara Membuatnya:
-Ikan digoreng terlebih dahulu dengan kunyit+garam.Dah garing angkat dan toskan dr minyak.
-Masukkan lebih kurang 3 sudu minyak masah dan tumis bahan2 yang dihiris tadi sampai naik bau.Kemudian masukkan sos cili, gula dan sedikit garam.Selepas itu masukkan kicap manis dan last sekali masukkan ikan tadi dan sedia untuk dihidang.

No comments:

Post a Comment