Wednesday, 19 September 2012

Sup Ikan Merah




Disebabkan ikan merah masih ada 2 ketul lagi, so terpaksalah buat sup..Sedap juga..

Bahan-bahan

-3 biji bawang merah
-2 biji bawang putih
-lada itam
(semua bahan2 tadi ditumbuk hancur).Kalau malas just hiris jek
- Bunga Cengkih
-Kayu manis (sebatang)
-Sup bunjut
-Asam keping

Cara-cara membuatnya:
-Tumbuk semua bahan tadi dan tumiskan dengan sedikit minyak bersama kayu manis dan bunga cengkih.Tumis sampai agak kuning dan masukkan air dalam 3 cawan.Selepas itu masukkan sup bunjut dan sedikit garam dan ajinomoto.Rasa kalau suka masin, masukkan lebih garam.Kemudian apabila air dah mengelegak, masukkan ikan bersama asam keping..masak dalam masa 5 minit kerana kalau ikan terlebih masak akan jadi hancur.Tak sedap.Sedia untuk dihidang

No comments:

Post a Comment