Monday 24 September 2012

Laksam Terengganu




Buat Laksam
- 3 cawan tepung beras
-1/2 cawan tepung gandum
-4 cawan air

-Semua adunan dicampur dalam satu bekas dan masukkan air.Kacau hingga sebati.Kemudia sediakan loyang nipis dan sapu minyak ke dalamnya.
-Panaskan loyang berminyak itu seketika ke dalam periuk kukus.
-Curahkan bancuhan tepung ke dalam loyang tersebut dan buat jangan nipis atau terlalu tebal.
-Tutup kukus dan tunggu sampai tepung masak.
-Setelah masak, biarkan ia sejuk dan menjadi suam sebelum ia ditanggalkan dari loyang.
-Gulung lapisan tepung yang dimasak perlahan2 dan potong lebih kurang 1 cm.

Untuk Kuah

-Santan dari 1 biji kelapa
-Ikan 6 ekor (direbus bersama asam keping dan sedikit garam)
-Halia 1 ibu jari
-Bawang merah 4 ulas
-Bawang Putih 2 ulas
-1 batang serai
-Lada hitam (tumbuk /serbuk)
-Sedikit daun kesum

-Masukkan ikan yang direbus tadi dan blender bersama bawang putin dan merah dan air rebusan masukkan sekali.
-Masukkan santan bersama bahan2 yang diblender tadi dan masak dalam api yang sederhana.Masukkan serai bersama asam keping dan daun kesum.Kemudian masukkan garam, sedikit gula dan akhir sekali lada itam.Letak ikut selera.
-Boleh di hidangkan bersama ulam seperti hirisan timun, tauge, daun kesum.

No comments:

Post a Comment