Monday 24 September 2012

Nasi Dagang




Untuk nasi:
-3 Cawan Beras biasa
-1 Cawan beras pulut
-3 biji bawang merah (dihiris)
- 1 inci halia (dihiris halus-halus panjang)
  sudu besar halba
- 1 cawan santan
-½ sudu besar gula
- sedikit garam

Untuk Kuah
-1 ekor ikan tongkol yang besar direbus asam gelugur dan garam secukup rasa, air rebusan disimpan untuk dimasukkan dalam masakan kuah nanti
- ½  sudu serbuk ketumbar
- ½  sudu jintan manis
- 1 inci lengkuas setelah dihiris
- 1 inci kunyit hidup (atau 1 sudu besar kunyit serbuk)
- 2 ulas bawang putih (yang besar)
- 1/2 inci halia
- satu sudu lada blender (lada kering +Bawang Merah+Bawang Putih)
- kerisik dari 1/2 biji kelapa
- santan dari 1 biji kelapa ( kepekatan biasa, jangan cair)
- 1 batang kulit kayu manis
 Untuk Acar
-1 biji timun
-1batang karot
-1 biji cili merah besar

Cara-cara memasak kuah:
-semua bahan untuk kuah di'blender' kecuali kerisik, nisan, santan dan kulit kayu manis.
-masak santan hingga naik minyak sedikit barulah dicampur bahan-bahan yang diblender, kerisik, nisan dan kulit kayu manis.
-masak biar lama (api perlahan) bila santan surut separuh diisi air lagi hingga paras yang pertama, step ini diulang lagi selepas air surut separuh lagi baru letak ikan yang direbus bersama air rebusan dan separuh dari asam gelugur yang diguna untuk rebus ikan, air ditambah lagi sehingga paras pertama dan dimasak api perlahan sehingga kuah pekat dikacau sekali-sekali.( masak kuah makan masa lebih kurang 7 jam, dengan yang demikian kuah menjadi warna gelap dan tulang ikan reput macam sardin di dalam tin)

Cara-cara memasak nasi
- beras yang direndam 8 jam dibasuh dan dikukus kosong sehingga masak, kemudian diangkat dan digaul rata dengan santan cair, bawang merah yang dimayang dan halba.
-kukus sekali lagi hingga masak dan diangkat dan digaul bersama santan pekat (diperolehi dengan memerah santan menggunakan air masak)yang sudah dicampur gula dan garam. Nasi sudah siap.
-Bagi siapa yang kesuntukan masa boleh ikut cara saya memasak kuah, tapi kuahnya tak segelap yang original dan tulang tak sempat menjadi lembut.

No comments:

Post a Comment