Tuesday 8 April 2014

Daging Masak Kurma

Bahan-bahannya
*500gm daging  - dipotong dadu (ikut suka)
*4 ulas bawang merah (dimayang)
*2 ulas bawang putih (dimayang)
*Halia sebesar ibu jari (dimayang)
*1 paket kecil rempah kurma (adabi)
*1 setengah  cawan air
*Santan
*2 biji kentang
*sedikit lada hitam ditumbuk (black pepper segera)
*garam dan gula secukup rasa
*minyak
Cara-cara membuatnya
*Panaskan minyak dan masukkan bahan2 yg dihiris. Goreng hingga naik  bau.
*Masukkan rempah kurma yang dibancuh dengan sedikit air dan masukkan dalam bahan-bahan tumis tadi.
*Biarkan pecah minyak dan masukkan daging serta kacau dan masukkan air dalam satu setengah gelas untuk empukkan daging tersebut.
*Biarkan ia merenih sehingga mendidih dan masukkan lada hitam kemudian  kentang.
*Bila daging menjadi empuk dan kuah menjadi sedikit pekat, masukkan santan, garam dan sedikit gula dan kacau.
Masak sehingga kepekatan kuah yg dikehendak atau sehingga naik minyak dan bolehlah dihidangkan. 

No comments:

Post a Comment