Tuesday, 8 April 2014
Perut Lembu Masak Pedas
Bahan-Bahan
*1/2 Kilo perut lembu
*1 biji bawang besar di hiris bulat-bulat
*Cili kering (direbus dan dikisar)
*4 biji bawang merah (dikisar)
*2biji bawang putih (dikisar)
*Satu inci halia (dikisar)
*2 batang serai
*Sos cili
*Gula
*Garam
*Asam keping/asam jawa
*Minyak untuk menumis
Cara membuatnya:
-Perut lembu dibersihkan dengan air asam atau tepung gandum dan direbus dalam 15 minit bersama asam keping
-Toskan dan masukkan minyak masak utuk menumis bahan-bahan yang dikisar tadi sehingga naik bau dan lada nampak agak kemerahan dan pekat.
-Masukkan sedikit sos cili (2 sudu) dan masukkan garam dan sedikit gula.
-Masukkan perut tersebut bersama sedikit air asam jawa dan setengah gelas air.
-Apabila dah hampir kering masukkan bawang besar tadi bersama dengan serai dan biarkan menumis sampai naik minyak.
-Sedia untuk dihidang.
Labels:
Daging
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment