Bahan-bahan
*Ayam Pencen (direbus dulu dalam satu jam)
*Bawang Merah & Bawang Putih (dikisar)
*Halia (dikisar)
*Cili Kering (dikisar)
*Kerisik
* Rempah penumis (kulit kayu manis, bunga lawang & cengkih)
*Rempah Gulai & Rempah Masak "Terengganu mari" (selalu saya beli kat Pasar Seksyen 6 Shah Alam)
*2 biji Kentang
*Santan
*Asam Keping/air asam Jawa
*Gula
*Garam
*Minyak (utk menumis)
Cara-cara membuatnya
*Ayam dipotong dan dibasuh bersih kemudian direbus satu jam (petua untuk bagi daging lembut, rebus bersama sebatang sudu)
*Bila semua bahan yg dikisar telah siap. panaskan minyak dan tumis
hingga naik bau. Masukkan rempah 3 sekawan dan masukkan Rempah Gulai,Rempah Masak dan kerisik . Tumis hingga masak dan garing.
*Masukkan ayam dan kentang. Tambahkn sedikit air dan santan dan reneh hingga ayam dan kentang empuk.
*Bila ayam dan kentang dh empuk, masukkan santan, asam gelugur dan gula . Masukkan sedikit garam.
Dah siap untuk dimakan.....
No comments:
Post a Comment