BAHAN-BAHAN:
  • 500gm daging tetel  direbus sehingga empuk
  • 3 ulas bawang putih (dikisar)
  • 1 biji bawang besar  (dikisar)
  • Halia sebesar ibu jari (dikisar)
  • 2 batang serai (diketuk)
  • cili kering  di (rebus dan dikisar)
  • Air asam jawa secukupnya
  • Garam secukup rasa
  • Gula secukup rasa
  • Air secukupnya
  • Minyak masak untuk menumis secukupnya

CARA MEMASAK:

-Daging tetel di rebus seketika sehingga empuk
-Panaskan minyak di dalam periuk, tumiskan bahan yang telah di kisar dan serai sehingga garing.
-Kemudian masukkan air asam jawa, daging tetel dan serai. Kacau sehingga sebati.
-Letak garam dan gulasecukup rasa dan biarkan selama 20 minit sehingga daging tetel tadi lembut
-Sedia dihidangkan.