BAHAN-BAHAN:
- 500gm daging tetel direbus sehingga empuk
- 3 ulas bawang putih (dikisar)
- 1 biji bawang besar (dikisar)
- Halia sebesar ibu jari (dikisar)
- 2 batang serai (diketuk)
- cili kering di (rebus dan dikisar)
- Air asam jawa secukupnya
- Garam secukup rasa
- Gula secukup rasa
- Air secukupnya
- Minyak masak untuk menumis secukupnya
CARA MEMASAK:
-Daging tetel di rebus seketika sehingga empuk
-Panaskan minyak di dalam periuk, tumiskan bahan yang telah di kisar dan serai sehingga garing.
-Kemudian masukkan air asam jawa, daging tetel dan serai. Kacau sehingga sebati.
-Letak garam dan gulasecukup rasa dan biarkan selama 20 minit sehingga daging tetel tadi lembut
-Sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment